Wielercafé 12

Oostzaanse ‘ijzervreter’

Eén van de mannen van het eerste uur van het Komité Wielerronde Oostzaan, was Simon Keijzer. Simon was misschien wel de man met de inbreng van de zo nodige ervaring op wielergebied. Hij had de sport in de jaren 1954/1962 zelf bedreven bij o.a. de Wielerclub DTS. En met redelijk succes! Tot twee maal toe stond hij aan de start van het Nederlands Club Kampioenschap (NCK). Ook aan de bekende Zilveren Molentoernooien stond hij mee aan het vertrek, want Simon was nodig in de DTS-formaties. Hij was een enorme tempobeul, daar hadden ze wat aan. Hij begon als 18-jarige bij het Amsterdamse Le Champion. Later kwam hij bij DTS terecht, op ongeveer hetzelfde tijdstip dat hij zijn eigen constructiebedrijf begon. Dat laatste ging natuurlijk deels ten koste van zijn training, de schoorsteen moest wel roken natuurlijk. Desondanks wist hij bevredigende resultaten neer te zetten. Ik noem een paar uitslagen: 4e in Opmeer, 5e in Volendam, 5e in de Amsterdamse Markthallen, 7e in Veendam, 8e in Schagen en 3e in het Zilveren Molentoernooi. Zoals al gezegd, de bouw aan zijn eigen bedrijf vergde veel tijd en inzet. Het resultaat was een mooi bedrijf, wat niet alleen in Oostzaan maar ook daarbuiten een goede naam had. Simon was dan ook een vakman met staal. Wat hij in de wielersport met zijn benen kon, kon hij in zijn werk met zijn handen. En vooral zijn doorzettingsvermogen heeft hem veel en ver gebracht. In zijn werk gold hetzelfde als in zijn actieve wielerperiode: doorgaan!

 

En Simon is altijd doorgegaan… In tijdritten was hij niet te kloppen, wat voor zijn werkzaamheden dito met een ster was. Opgeven heeft nimmer een plaats in zijn woordenboekje gehad. In zijn latere leven heeft hij dat nog maar weer een keer duidelijk onderstreept. Een ziekte bracht hem lichamelijk onheil, maar Simon liet het daar niet bij zitten. Met regelmaat kom je hem nu tegen op zijn driewiel fiets. Bij de pakken neerzitten is hem vreemd. Simon was een krachtige renner, een kracht voor de organisatie van de Ronde van Oostzaan en is de laatste jaren bezig zijn krachten om te zetten in persoonlijk en lichamelijk gewin. Als er in Oostzaan een echte ‘ijzervreter’ is, dan heet hij Simon Keijzer. Van hem kan een hele generatie jongeren nog heel wat leren.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing