Wielercafé 14

Oostzaanse inbreng Prof-peloton.

Hij is van jongs af aan een tijdrijder pur sang geweest. Dat hij op deze discipline anno 2015 nog steeds bij de beste hoort toonde hij eind juni nog door een zilveren plak op dit nummer binnen te slepen tijdens het NK! We hebben het over de Oostzaanse Prof-renner Rick Flens. Al op jonge leeftijd, hij zal zo’n jaar of vijftien zijn geweest, komt hij zich melden bij de Zaanlandse Wielerclub DTS. Hij is van dezelfde lichting als o.a. Niki Terpstra en Reinier Honig. Dat hij besmet raakte met het wielervirus kán als oorzaak hebben, dat de broer van zijn opa niemand minder was dan de befaamde Ere-voorzitter van DTS, Kobus Cornelisse. Rick toont al snel aan dat het hem ernst is met de sport. Een bijzonder goede tijd bij de Nieuwelingen en dito bij de Junioren, de categorie waarin hij in 2011 Nederlands kampioen werd bij het tijdrijden, levert hem zijn eerste contract op bij ‘de groten’ en tekent hij bij Van Vliet-EHB. Hier krijgt hij maten als o.a. Maaskant en Langeveld. Intussen groeit zijn palmares. In 2002 een mooie derde plaats bij het NK tijdrijden voor Beloftes. Ook zou hij tweede worden dat jaar in de Grote Rivierenprijs. In 2003 weet hij het OZ wielerweekend te winnen, en tweede worden in de 3e etappe in de Ronde van Vlaams-Brabant (België). Tijdens het NK tijdrijden dat jaar mooi zesde. 2004 zou voor hem een rustig seizoen gaan worden omdat hij er de voorkeur aan gaf zijn opleiding MTS bouwkunde met goed verloop af te kunnen ronden. In 2005 liet hij zien dat een ‘rustig’ seizoen niet betekende dat Rick niet meer ‘mee zou tellen’. In tegendeel zelfs! Hij wint de Ronde van Zuid-Holland, de 1e etappe van het ZO wielerweekend en het eindklassement.

 

In Frankrijk pakt hij een 2e plaats in een etappe van het Ciruit des Ardennes, een 5e stek in een etappe van Olympia’s Tour en ZLM Tour. Deze stijl van rijden bleef niet onopgemerkt bij de ‘speurneuzen’ van talent, en hij kon bij het opleidingsteam van Rabo aan de gang. In die periode versloeg hij in de Tour du Poitou mannen als Chavanel, Capelle en Stef Clemet in een tijdrit en zou hij in het eindklassement heel fraai de tweede plaats pakken. Een jaar later bieden ze hem bij Rabobank een Profcontract aan. Als Prof bouwt Rick rustig verder aan zijn Palmares. In vogelvlucht dan. Ronde van België: 2e in de tijdrit en 5e in het eindklassement. Ronde van Denemarken winst in de tijdrit (klopt Kreuziger en Pinotti). 3e NK tijdrijden 2007 en 2009, 3e proloog Delta Tour Zeeland, 2e Kuurne-Brussel-Kuurne, 5e proloog Tour de Romandië, 6e eindklassement Driedaags van de Panne. Rick Flens is geen kleine renner. Hij meet 1 meter 87, wat hem niet tot de klimmers laat behoren. Sprinten gaat hem ook niet al te goed af. “Ik sprint als een strijkijzer”, zei hij daar zelfs eens over. Het is een rustige kerel, aimabel en integer. Zal niet snel de loftrompet over zichzelf blazen. Is een echte teamplayer, dus als knecht bijzonder betrouwbaar. Heeft enkele malen bijgedragen aan het behalen van de Nederlandse titel voor clubteams, met zijn clubgenoten van DTS. Want ook al is hij inmiddels al heel wat jaren Prof, zijn kluppie kan (als hij in de gelegenheid is natuurlijk) te allen tijde een beroep op hem doen. Heden ten dage komt hij uit voor Jumbo-Lotto alwaar hij een gewaardeerde collega is en telkenmale laat zien dat hij een belangrijke schakel vormt voor zijn kopmannen. Kapsones is een woord wat niet in zijn woordenboek voorkomt. Zo speelt een ‘eenvoudige’ Oostzaanse renner een bepalende rol in het huidige Prof-wereldje.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing