Wielercafé 15

Oostzaan heeft Nederlands kampioen!

Tijdens de laatste editie van de Ronde van Oostzaan mocht het organisatiecomité zich verheugen met de huldiging van een Nederlands kampioen, en nog wel een ingezetene van het dorp ook! In het weekend dat Niki Terpstra de Zaanstreek wist te verblijden met het heugelijke feit dat hij voor de derde keer de nationale titel op de weg bij de Profs in de wacht wist te slepen, gebeurde er in een andere categorie iets waar menigeen met trots op terug kan zien. Bij de docenten, een categorie waar iedere leerkracht die hard genoeg fietst aan kan deelnemen, wist de Oostzaner Guido de Koning de felbegeerde rood/wit/blauwe trui naar zich toe, en aan te trekken. Guido was die dag onverslaanbaar en reedt wat hem betreft ’de koers der koersen!’ Als docent in het kappersvak wist hij iedereen te kloppen, een uitgekiende koers te rijden. En dat voor een renner die ooit over zichzelf eens zei:”Mijn specialiteit is demarreren op het verkeerde moment!” Guido begon in 1998 actief aan wedstrijden te doen bij de wielerclub DTS. Tussen 2001 en 2010 zou hij in vogelvlucht het volgende op zijn palmares weten bij te schrijven. Om te beginnen in 2001 Algemeen Clubkampioen bij DTS. In krommenie 4e, op het Diemerplein, de Omloop van Wervershoof en het districtskampioenschap Tijdrijden 6e. Verder nog een flink aantal ereplaatsen bij de eerste 10 in o.a. Limmen, Hoogkarspel en Oostzaan. De derniekoers tijdens de Ronde van Noord-Holland wist hij winnend af te ronden! In 2011 schreef hij de najaarscompetitie van DTS op zijn naam en zou als 2e eindigen bij de clubkampioenschappen.

 

Zijn baan als docent aan de kappersvakschool in Amsterdam draagt er toe bij dat hij minder tijd kan stoppen in zijn trainingen. Als Eliterenner brak dat hem op den duur ook op, en zou hij gaan uitkomen in de Sportklasse. Aan trainen op zich heeft hij geen hekel en met ziet hem ook wel regelmatig trainen met dorpsgenoot Gerard Windhouwer. Hij is het type renner die van alles een beetje kan en nergens echt een kei in is. Juist dat maakt hem tot een allrounder. Dat hij een constante factor is tijdens de wedstrijden in zijn categorie blijkt uit zijn palmares. Hij rijdt al jarenlang op het voorste plan mee, zoals in 2014 mooie 2e stekken in Krommenie en het Districtkampioenschap en 3e in Warmenhuizen. In 2015 een fraaie 7e plaats op het districtkampioenschap en natuurlijk als de kroon op zijn carrière, de al eerder gememoreerde nationale titel. Buiten het wielrennen mag hij ook heel graag surfen, hardlopen en zwemmen, waarmee hij toont en sportman in optima forma te zijn. Een toekomstvisie heeft hij niet echt. Mogelijk dat hij het nog eens gaat zoeken in het tijdrijden, iets wat hem goed afgaat. Een ander toekomstbeeld is fietsen met zijn zoontje Mauro, waar hij (FOTO 2) nu al de nodige invulling aan geeft. Ook Oostzaanse nationale kampioenen sieren zich door eenvoudig te blijven!

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing