Wielercafé 16

Klaas de Lange, té jong gestorven talent!

Jarenlang hing zijn portretfoto in een hoekje van een van de deurtjes van de prijzenkast van de wielerclub DTS, in café Het Heerenhuis in de Wijdewormer. De foto van Klaas de Lange. Klaas was een jonge kerel waar een gouden toekomst als wielrenner voor in het verschiet leek te leggen. Hij was nog niet eens zo lang met de wielersport bezig toen hij in het jaar 1951 als Amateur bij DTS aan het begin van dat seizoen aan het vertrek van de eerste clubrit stond. Vol frisse moed en strijdlust. Het seizoen ervoor had hij al blijk gegeven over meer dan voldoende animo voor het cyclisme te beschikken. Zijn carrière is op dat moment nog zó pril dat er van een echte palmares nog geen sprake kon zijn. Oké, hij had in Wormerveer een 8e plaats weten te bezetten, in Volendam een 9e en in de Amsterdamse Kinkerbuurt een 10e alsmede een aantal uitslagen in clubcompetities. Het was meer zijn manier van rijden, aanvallen en afzien wat bij de bekendere DTS’ers indruk maakte. Hij trainde ook het liefst met de mannen ‘van naam en aanzien’ mee, daar kon hij wat leren.

Wanneer op een dag in juli van dat jaar 1950 met een ploeg DTS’ers een trainingsrit gaat maken, met o.a. Piet Duijff, Cees Havik, Gerit Timmerman en Arie Simon, gaat er iets vreselijk mis! Met een groep van een man of vijftien denderen ze langs de (oude) Leegwaterweg richting Purmerend. Zoals gebruikelijk en gewoontegetrouw in een ‘passende’ waaier. Voorbij het ‘eerste kruis’ staat er rechts van de weg een driewielig autootje geparkeerd. De mannen maken elkaar erop attent, maar achter in de groep komt die boodschap schijnbaar niet goed, of te laat door. De laatste renners in de groep moeten té veel en te ver uitwijken en kunnen daardoor een tegemoet komende auto niet meer ontwijken. De eerste renner die frontaal met deze auto in aanraking komt is Klaas de Lange. (FOTO 2 Klaas op fiets) Arie Simon moest zó hard in zijn remmen knijpen dat hij de hele boel aan stukken trok! Hij schoot rakelings langs de auto. Klaas is er echter ernstig aan toe. Vrijwel direct na aankomst in het ziekenhuis komt hij te overlijden. Slechts 19 jaar jong nog maar! Zijn maten zijn re helemaal kapot van. De verslagenheid was binnen DTS en Oostzaan groot. De donkere wolk die in maart boven het dorp hing, toen de Gerard van Beek in Duitsland bij een tragisch ongeval op de baan (16 maart) de dood had gevonden, was nog niet eens volledig opgetrokken… Hoe ironisch is het dan om te constateren dat Klaas de Lange op die vreselijke onheilsdag niet alleen op een fiets van Van beek reed, maar ook nog eens een trui van hem droeg! Deze dag zou de familie De Lange nog lang bijblijven, temeer daar dit vreselijke gebeuren plaatsvond op de verjaardag van vader De Lange. Ook in sportief Oostzaan liet Klaas een grote leegte na. Ter nagedachtenis aan Klaas de Lange is er tot laat in de jaren zestig bij DTS de In Memoriam Klaas de Lange-rit verreden.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing