Wielercafé 21

Slechts één Dorpsgenoot won ooit…

Wat is er mooier voor een koersinrichter dan dat een renner uit je eigen gemeente jouw koers zal gaan winnen. Dat gaat ook voor de organisatie van de Ronde van Oostzaan op natuurlijk, maar dat mocht slechts één keer plaatsvinden! Een magere oogst? Zo hoeven ze het gelukkig ook weer niet te zien. In een relatief kleine gemeenschap zoals Oostzaan is, is het aantal top-wielrenners navenant. Dus slinkt de kans dat een Oostzaanse renner de meet als eerste passeert. Diegene die dat wel ‘flikte’ was Oostzaner Gerard Windhouwer. Jarenlang heeft hij zijn uiterste best gedaan deze ronde op zijn palmares bij te schrijven, wat telkenmale mislukte. Heel wat jaren achtereen wist hij heel kort te eindigen, maar die zo gewenste zege bleef uit!

Gerard is als renner al actief vanaf 1987, na eerst in zijn jongste jeugdjaren te hebben gevoetbald bij OSV. Het wielrennen trok hem echter meer, wat een oorzaak kan hebben in het feit dat zijn opa Louis van Beek ooit de wielersport bedreef, evenals zijn oud-oom Gerard van Beek. Het fietsen zit dus in de familie-genen. Gerard heeft in zijn actieve jaren een heel mooi palmares bijeen gereden. Zo won hij criteriums in o.a. Alkmaar, Uitgeest, Bedum, Purmerend en Hoogland. In diverse grote klassiekers wist hij klasseringen neer te zetten als twee maal een tweede stek, drie maal een derde en een maal een vierde, vijfde en zesde. Uitslagen die voor zich spreken. Zo stond hij in de bekende Ronde van Noord-Holland maar liefst vijftien keer aan het vertrek, en zette hij in 2002 zijn hoogste klassering aldaar neer met een vijftiende plaats. Maakte deel uit van een DTS-ploeg die in een tweedaagse ploegentijdrit in Duitsland in 1994 de overwinning pakte.Werd in 2011 en 2005 winnaar van het Westfries Criteriumklassement. Het Criteriumklassement van Noord-Holland won hij in 1999 en 2000. In zijn gehele carrière als wielrenner stond hij ruim honderd (!) keer op het erepodium, en er zijn heel wat renners die dat niet evenaren.

Zijn aller mooiste zege was natuurlijk de zege in ‘zijn eigen’ Oostzaan. Toen het op 4 augustus 2002 dan éindelijk mocht lukken om voor eigen publiek de Ronde van Oostzaan te winnen. Groot was zijn ontlading toen hij Vriend en Slippens klopte en hij, met gebalde vuisten, zijn arme omhoog kon gooien om deze mooie zege te uiten. Gerard mocht later uit handen van loco-burgemeester Peter visser bloemen en een oorkonde in ontvangst nemen, waarmee het gemeentebestuur nog eens extra wilde tonen hoe trots ze waren op de zege van de jonge Oostzaner. Gerard was ook op met schaatsen een rijder waar men rekening mee moest houden en heeft in 1997 nog de Elfstedentocht volbracht. Een mooie, terechte en verdiende Oostzaanse zege in de eigen ronde. Wievolgt…?

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing