Wielercafé 22

Zoektocht naar Oostzaanse renners

Veel lezers/bezoekers van deze sportieve website weten misschien ook dat ik redelijk actief ben met het schrijven van boeken over de wielersport en wielrenners. Een van de activiteiten die ik daarin ontwikkel is het zo volledig mogelijk uitspitten van de Zaanse wielergeschiedenis, waar ik in 2007 mee ben begonnen. Ik vat dit samen in een kroniek, waarvan onlangs het vijfde deel is verschenen. Een belangrijk onderdeel van genoemde kroniek is het beschrijven van (oud-) renners/sters. Wat ik placht te doen in de vorm van een ‘mini-biografie’ van elke renner/ster ter grootte van een hele pagina op A4-formaat. Hierbij vermeld ik per persoon/pagina een aantal vaste persoonlijke gegevens, wat uitslagen, eventuele anekdotes, iets over scholing en werk. Dat alles voorzien van een tweetal foto’s.

Al speurende kom ik toch in de loop der jaren ook de namen van Oostzaanse renners tegen. Mannen die ik uiteraard in de kroniek wil vermelden. Zoals Ab Schaft, hier rechts op de foto met zijn broer Daan, in 1936 op de baan in Halfweg waar Ab clubkampioen van DTS werd op de sprint. Maar ook de naam van Jan Sjouw, die naar ik goed begrijp ook nog een broer had die de wielersport bedreef. Cor Koning, hij had te maken/werkte samen met de grondlegger van de firma Meijn, komt ook in de Oostzaanse rennersscene voor! Er waren meer ‘Schaftjes’ actief op het stalen ros. Zo ook nog ene Ko Schaft op de onderste foto, die actief was in de begin jaren ’30 van de vorige eeuw. Het zal u duidelijk zijn dat ik bijzonder graag met mogelijke nazaten van o.a. de zojuist genoemde renners in contact zou willen treden. Zijn kunnen me ongetwijfeld helpen aan gegevens die ik mis, en mogelijk hebben ze zelfs fotomateriaal van deze vroegere matadors der stalen rossen…

Mochten er onder de lezers/bezoekers van deze column lichtjes gaan branden (kan ook bij namen die hier niet genoemd worden het geval zijn natuurlijk) laat het me dan weten door contact met me op te nemen. Misschien, héél misschien, komen dan ook de ‘vergeten’ Oostzaanse renners van ‘toen’ uit verscholen plakboeken en kunnen ook hun namen worden opgenomen in een van de delen van de kroniek, om op die manier in gepaste stijl en ambiance te worden vereeuwigd en zodoende de vergetelheid ontlopen! Daar zouden ze namelijk gewoon recht op hebben.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing