Wielercafé 23

In Mekka bekender dan in Oostzaan…

Om hem nu aan te duiden als ‘vergeten renner’ zou te ver gaan. Toch zullen er velen zijn in Oostzaan waarvan de naam Piet Krol niet meteen alle bellen doen laten rinkelen. “Ruud Krol, die ken ik wel…”, zullen er een aantal zeggen. Die zitten dicht bij het vuur. Ruud Krol is een neef van Piet. En met een zwager als Henk Cornelisse (oud-winnaar van o.m. de Ronde van Noord-Holland) en met een vader die ook gek van het wielrennen was, is het bijna logisch dat ook Piet een wielerfanaat is! Van oorsprong een Amsterdammer, maar alweer sinds mensenheugenis woonachtig aan de Rietschoot in Oostzaan.

Hij is van 1942 en begon in 1959 bij Olympia in Amsterdam als Nieuweling te fietsen. Zou ook nog een paar jaar lid zijn van DTS. Piet was geen echte ‘hoogvlieger’ maar won wel zo her en der een prijsje en won in 1960 de Ronde van Zuidland. Verder ereprijzen in o.m. Geldrop, Kampen, Goirle, Zandvoort, Krommenie, Stampersgat en zijn mooiste: de bronzen plak tijdens de toenmalige Nationale Nieuwelingen wedstrijd, wat ook wel het officieuze NK werd genoemd en waar de beste honderd Nieuwelingen van Nederland voor werden uitgenodigd om deel te nemen. Hij mocht in die dagen gerekend worden bij de twintig beste renners uit de regio. Omdat Piet vanwege zijn werkzaamheden als directeur van een Amsterdams Hoekmansbedrijf veel tijd moest besteden aan de effectenbeurs, schoot de training er (te) vaak bij in. Dat deed hem op latere leeftijd besluiten om Liefhebber te worden. Dan kon hij met minder training tóch zijn sport bedrijven.

Nadat hij zijn bedrijf verkocht had lonkte het ‘grote werk’ meer dan ooit. Hij stortte zich volledig op de klassiekers, waarvan hij velen heeft volbracht. Parijs-Roubaix, Parijs-Brest, maar ook Houston-Los Angels bijvoorbeeld. Want hij werd steeds meer globetrotter! Hij fietste in China, Amerika, Ecuador, Cambodja, Tibet, Nepal, Iran, Pakistan, Kirgizstan, Rusland, ja…. waar heeft Piet niet gefietst? Zijn absolute topprestatie in ongetwijfeld de rit naar en óver het dak van de wereld. In 2009 ging hij, als 69-jarige(!), met een groep enthousiastelingen op weg naar Mekka. Een tocht over ruim 4000 km. met als doel meer begrip te kweken tussen Christenen en Moslims én om geld bijeen te rijden voor slachtoffers van de oorlogen.

Nou, dát is ze gelukt. Ruim 81.000 euro haalden ze op! Een tocht die hem levenslange herinneringen zal blijven schenken. Op audiëntie bij de Paus, alsmede een ontmoeting met de Emir van Mekka en met prins Hassan, de oom van de Jordaanse koning Abdulla. Vandaar dat Piet Krol tenminste in Mekka net zo bekend is als in Oostzaan en misschien daar nog wel bekender! Beroemder misschien wel dan menig wereldkampioen. En dat louter omdat hij een aantal passies in zijn leven bijzonder goed heeft weten te combineren, fietsen en reizen. En ondanks dat het met zijn gezondheid ‘op en neer’ gaat, blijft hij zijn tweewieler trouw. Met grote regelmaat kan men hem zien fietsen in Het Twiske of elders in Noord-Holland. Hij laat nog bijna dagelijks zien dat als je ‘wat ouder’ bent of met gezondheidstegenslagen te maken krijgt, tóch nog heel positief in te leven kan staan!

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing