Wielercafé 24

Oostzaan, de jeugd en de toekomst…

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” laat een aloud gezegde ons nog steeds weten. Dat gaat ook op voor Oostzaan, en zéker in de wielersport de laatste paar jaar. Daar waar de grote, de volwassenen zeg maar, al een flink aantal jaren geen rol van betekenis weet te spelen in het landelijke peloton, doet de jonge generatie van zich spreken.Neem als voorbeeld maar eens de jonge Nienke Veenhoven. In 2014 wist ze op overtuigende wijze het Nederlands kampioenschap binnen te slepen. Een prestatie van grote klasse. Maar de kleine Nienke wilde wel graag laten zien dat ze géén zogenaamde eendagsvlieg is. Want wat gebeurde er op zaterdag 4 juni 2016?

In Reeuwijk werden wederom deze kampioenschappen in alle jeugdcategorieën verreden en uiteraard stond ook Nienke weer aan het vertrek. Tezamen met nog eens negenenveertig andere meisje uit heel Nederland. En daar flikte ze het wéér! Op fabelachtige wijze en met groot machtsvertoon drukte ze haar stempel op de wedstrijd. Opnieuw wist ze kampioen van Nederland te worden en de gouden plak en een nieuw rood/wit/blauw tricot mee naar Oostzaan te nemen. Na afloop van de koers volgde een spontane ontlading bij haar vader (Gerard Veenhoven).Nienke wist Babette v/d Wolf uit Oude Tonge en Nina Maathuis uit Rotterdam voor te blijven en af te troeven. In een dergelijk groot peloton de winst pakken is een prestatie waar ze trots op mag zijn.

De kleine ‘vuurvreter’ uit Oostzaan is al een paar jaar voor de rest een danige tegenstandster. Want ze kan als dat moet in haar eentje aankomen met voorsprong, en voor een stevige eindsprint draait ze handje ook niet om, dus de rest zal haar zo af en toe wel eens……

Tijdens dit kampioenschap wist Nienke te winnen met een gemiddelde snelheid van bijna drieëndertig kilometer per uur! Uw columnist kent voldoende volwassenen die de grootste moeite hebben om deze snelheid per fiets te bereiken! We mogen er dus vanuit gaan dat voor de toekomst van de Oostzaanse wielersport een goede toekomst in het verschiet ligt. En van opportunisme is geen sprake als de familie Veenhoven op een dergelijke wijze hun trots toont aan alle dorpsgenoten en andere voorbijgangers. Het is terecht en verdient. Oostzaan mag blij en vooral trots zijn op deze jonge kampioen van Nederland. Laten we voor Nienke hopen dat ze deze ingeslagen weg zal blijven volgen en op die wijze een geweldige wieler-toekomst tegemoet kan gaan. En daar zal door haar familie, vele dorpsgenoten en ook binnen haar club DTS, naar uitgekeken worden. Op de laatste foto Nienke met Pepijn Veenings uit Assendelf (ook DTS!) en de kleine Tyler Eyk, die ook zijn titel prolongeerde. Voor Oostzaan ziet de wielertoekomst met Nienke er vooralsnog rooskleurig uit! Over een paar jaar winst in de Ronde van Oostzaan?

Foto's: Sandra Buis, Merel Kan en Karin van der Pol

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing