Wielercafé 29

Is Oostzaan een ‘wielerdorp’…?

Er zijn in ons land heel wat steden en dorpen die zich de term ‘wielerstad of dorp’ hebben aangemeten. Daarmee uiting gevende aan hun verbintenis en/of directe dan wel indirecte affiniteit met de wielerwereld. Soms is die titel terecht, soms een ‘Geuzennaam’ en in een enkel geval totaal niet op z’n plaats. Wanneer ben je als stad of dorp een wielerstad/dorp?

Oostzaan kwam in het rijtje van ‘wielerdorpen’ voorbij. Of die titel hier op z’n plaats is? Wel terecht is? Onderscheiden ze zich van anderen dan? Dat laatste in ieder geval niet, dat is zo klaar als een klontje. Als genoemde jaren van organiseren en bekende wieler-inwoners als criteria gelden, dan is Oostzaan wel degelijk een ‘wielerdorp’. Want de ronde organiseren ze al jaren, in 2017 zelfs alweer voor de 45e keer! En bekende (oud-) renners wonen er ook genoeg van in het dorp van rond de 10.000 inwoners. Bekende gasten van drie generaties! Gerard van Beek (foto) – Frits Rabe – Jan de Nijs – Rick Flens (foto) en Nienke Veenhoven (foto) om maar eens een paar namen te noemen. Nationale en wereldkampioenen!

Buiten bovenvermelde mag Oostzaan zich ook nog eens verheugen in een razend enthousiast wieler comité. De groep die ieder jaar weer aan de gang gaat om ‘hun’ koers gestalte te geven. Dat in een tijd waar de kosten stijgen en de sponsorgelden minder worden. Om dan zo’n klus te voltooien is op zich ook al een top-prestatie. Echter zij krijgen geen prijs aan het eind van de rit, terwijl ze hem wel degelijk verdienen. Toch gaan ze ieder jaar weer opnieuw de wedstrijd aan om een nieuwe kermiskoers neer te zetten. Elkaar daarin ondersteunend.

Ik ken dorpen waar de plaatselijke (kermis-) koersen al geruime tijd teloor zijn gegaan. Voorgoed verdwenen! Als columnist van de Wielerronde van Oostzaan hoop ik gewoon dat de Oostzaanse middenstand hun eigen ronde blijven steunen en koesteren. Het draagt bij tot en jaarlijks treffen van sporters en publiek, die samen zorgen voor spektakel wat een dorp uniek kan maken. Als ‘kenner’ heb ik inmiddels ervaren dat daar waar de wielerrondes uit het straatbeeld zijn verdwenen, de spijt navenant groot is. Een ronde terugplaatsen op de KNWU kalender is bijzonder moeilijk.

Voor een dorp als Oostzaan kán het zo simpel zijn. Als elke ondernemer een duit in het zakje wil doen is succes al bijna verzekerd. Oostzaan zonder eigen kermiskoers is als een jol zonder bodem…. Steun uw wieler comité als ze u benaderen voor (financiële) hulp. Werk mee aan het blijvende bestaansrecht van je ‘eigen’ Wielerronde van Oostzaan zodat de bekendheid als ‘wielerdorp’ voor jaren gegarandeerd zal blijven!

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing