Wielercafé 30

‘Wild-poepen’…?

We waren er met z’n allen getuige van, wereldwijd zelfs! De term ‘poep je niet dan rust je toch’ ging in het geval van Tom Dumoulin niet op, in tegendeel zelfs. In de Koninginnerit van de Giro 2017 vertrok hij met een riante voorsprong van zo’n tweeëneenhalve minuut op nummertje twee in het klassement, aan een loodzware klus. Er moest geklommen worden, en niet zo’n klein beetje ook. De verwachte aanvallen op zijn leidende positie kwamen (nog) niet. Een kopgroep met daarin een onverstoorbare Steven Kruiswijk en verder een redelijk geconsolideerd pelotonnetje met daarin alle belangrijke klassementrijders was lange tijd het beeld van deze dag. Het had er alle schijn van dat alles naar wens verliep voor Tom. Op deze wijze koersen zou betekenen dat zijn Roze trui niet snel in gevaar zou komen. Maar dán gebeurt het…!

Tom stopt en gooit zijn fiets neer. Hij ontdoet zich van helm en Roze trui en laat, terwijl hij naar een verkeersbord in de berm snelt, zijn broek zakken en gaat een stevige partij zitten ‘kleien’ (poepen genoemd in de volksmond). Terwijl ik dit alles gadesla, borrelt het volgende bij mij naar boven: ‘Hoe nu met zo’n situatie in Nederland?’ Hier zou hij zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ‘wild-poepen’ en met zoveel politie-eenheden in de buurt zou hem dat zonder enige twijfel een vette bon hebben opgeleverd. Want in ons landje zijn ze daar zeer resoluut in. Een kind van vijf, wat onder begeleiding van moeder een noodplasje moest doen, werd immers ook op de bon geslingerd! En ja… hier zou zoiets wat Tom (heel erg nodig) moest doen natuurlijk niet door de politionele beugel kunnen.

Gelukkig vond dit, zelfs in wielerkringen, vreemde voorval ver buiten onze landsgrenzen plaats. Ik durf trouwens te wedden dat wanneer dit gebeurd zou zijn met b.v. een Pantani, hele schare supporters hadden gevochten om wat daar in de berm werd achtergelaten! Maar onze Tom is geen Pantani, dus zijn restanten van een heerlijke Italiaanse BBQ zullen langzaam maar zeker door regenbuien één worden met het Italiaanse landschap. Tom schreef dubbel geschiedenis. Buiten dit voorval wist hij door keihard knokken tegen zichzelf, zijn concurrenten en het uurwerk zijn Roze leiderstrui te behouden. Zodoende kreeg voor hem het gezegde “Hier vindt je wat, daar laat je wat” een wel heel bijzondere betekenis!

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing