Wielercafé 31

de 45e ronde, tijd om even bij stil te staan…

Toen de organisatie me vroeg of ik ter gelegenheid van de 45e editie van de Wielerronde van Oostzaan een expositie in wilde richten, hoefde ik daar niet lang over na te denken natuurlijk. Vooral ook omdat de laatste paar jaar mijn betrokkenheid bij de ronde was gegroeid door als columnist periodiek iets te schrijven in het wielercafé op hun website. Ook na het schrijven van het boek ‘320 keer links af’ in 2012 toen de ronde haar 40e jubileum vierde, kon ik een lustrum later bijna geen nee meer zeggen. En… ik doe het natuurlijk graag, het is uiteindelijk wielrennen. En zoals vele waarschijnlijk wel weten, heb ik daar wel ‘iets’ mee…

Dus het werd zoeken geblazen in mijn archief. Omdat de beschikbare ruimte waar de expositie plaats gaat vinden, de Kunstgreep, een deel van het gemeentehuis, de meeste ruimte biedt voor foto’s vatte ik het plan op om alle winnaars van de elite en de dames in beeld te brengen. Voorts zou er aandacht besteed gaan worden aan al dan niet bekende renners die uit het dorp afkomstig zijn c.q. er woonachtig zijn geweest. Met name de zoektocht naar winnaars bleek niet zo makkelijk. Van een aantal waren er vrijwel geen foto’s via Internet of andere media voorhanden. De oude krantenberichten die ik heb, daarvan zijn foto’s niet of heel moeilijk te scannen, het komt de duidelijkheid bepaaldelijk niet ten goede. Toch hangen ze er. Inderdaad een paar ietsje minder scherp, maar wel degelijk herkenbaar, en daar gaat het om.

Ook een paar truien die iets met de ronde óf Oostzaan van doen hebben worden getoond. Om ze goed ‘uit de verf’ te laten komen had ik de beschikking over torso’s waarvan ik er eentje tekort kwam. Gelukkig was Hans Dral, ja… inderdaad die van de beste tweewielerzaak in Noord-Holland, bereid om de missende uit zijn showroom te halen en ons te lenen. Toon Brugman, een van de mannen van het eerste uur van de ronde, had nog een paar programmaboekjes en postertjes van de beginjaren waar gebruikt van gemaakt mocht worden. Dit geeft nog maar eens extra aan dat de verbondenheid met de ronde in het eigen dorp nog onvoorwaardelijk leeft! Samen met Peter Visser, bestuurslid van het huidige komite, hebben we de puntjes op de overbekende i gezet. Ik denk dat we mogen stellen dat een stukje geschiedenis van de kermiswielerronde van Oostzaan, alsmede een heel klein stukje van en over ‘fietsende dorpelingen’ op een ludieke manier in beeld is gebracht.

De expositie is gratis toegankelijk voor publiek van 28 juni t/m 17 juli. ‘Plaats delict’ is de Kunstgreep, gemeentehuis Oostzaan, Kerkbuurt 4. Van maandag t/m vrijdag kan men tussen 9.00 en 17.00 uur naar binnen lopen.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing