Wielercafé 35

Terugblikkend vooruitzicht…

Op het moment dat ik dit aan het papier toevertrouw, is de avond ervoor Tom Dumoulin verkozen tot sportman van jaar 2017. Mijn inziens een geheel terechte keuze. Het is zo’n moment dat je bij je zelf denkt “Oh ja, Tom… dit jaar…”. Want het lijkt alweer zolang geleden dat Tom ons allen versteld deed staan, terwijl het eigenlijk ‘pas’ moet zijn. Het is niet lang geleden, dat voelt zo, een schijn-ervaring. Zit in onze systemen gebakken. Want als ik nu vraag wat voor weer was het tijdens de Ronde van Oostzaan dit jaar? Of was er veel publiek? Wie won de ronde? De meeste zullen dan even diep in de beugel moeten vrees ik. Ondanks dat dit in augustus plaats vond, zoals gebruikelijk, is er al weer veel weggeëbd uit ons geheugen.

Bij de mensen van de organisatie ligt dat anders. Die hebben het terugblikken al verruild in vooruitdenken! Ongetwijfeld genieten ze nog na van de mooie zomerse augustusdag van 2017. Maar ze zijn ook al weer bezig met de ronde van 2018, want de show must go on… Voor hun duurt de plaatselijke wielerronde niet slechts één enkele dag, integendeel. Zij zijn er aanzienlijk veel dagen meer mee bezig, achter de schermen nu zelfs al. Tijdens het aansnijden van de kerstkalkoen of andere heerlijke geneugtes van ons rijke leven, speelt in hun achterhoofd ook de Doktersbuurt en hun Ronde van Oostzaan alweer een rol van betekenis. Dus op het moment dat Dumoulin wordt gehuldigd, worden in Oostzaan al denkbeeldige bakens (ge-) verzet. De bemoeienis van een koersinrichter duurt een heel jaar, begint al in het jaar voorafgaand aan de ene… Vandaar dat bij deze groep vrijwilligers terugblikken van dezelfde waarde is als vooruitkijken (en denken!). Dus als de kalkoen is verorbert, de wijn in de man is, de oliebollen zijn verdwenen en het vuurwerk zijn laatste knallen en nagalm heeft laten horen, richten zij hun pijlen al op augustus 2018. Ik wens vanaf deze plaats, de mensen van het wieler comité, de lezers van deze column en verder alle wielerenthousiastelingen hele fijne feestdagen en een bijzonder goed en gezond 2018 toe.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing