Wielercafé 38

Van ronde naar ronde…

Wij wielerfanaten zitten weer goed en dat terwijl we al zo goed zaten! Onze hard fietsende landgenoten leveren mooie en klinkende prestaties door heel Europa. Diegene die er schijnbaar niet tevreden over kunnen zijn heten dan ook kortweg criticasters. Onze renners en rensters doen het mondiaal en internationaal bijzonder goed, daar kunnen wij Nederlanders gerust trots op zijn en dat doe we dan ook. Want velen van ons verwijten de Fransen al jarenlang van een sterk aanwezige dosis chauvinisme te bezitten, maar daar zijn we zelf ook niet vies van! In mijn optiek ook geheel terecht. Want wat is er nou mooier dan de loftrompet blazen over je eigen Vaderlandse peloton? Niets toch zeker… De Giro lig alweer een paar weken achter ons en voor winnaar Froome breken er vreemde weken aan. In de vorige column schreef ik er ook al wat over. Hij zal de Tour de France ingaan en waarschijnlijk met de diepste vormen van het echte, ouderwetse Franse chauvinisme te maken krijgen. Ik ga hier niet oordelen, het oordeel is immers al geveld. Deels door Froome, deels door zijn ploeg Sky en grotendeels door UCI en de ASO. Zij hebben de wielersport bepaald geen goede dienst bewezen. Froome laten starten is een blamage voor de internationale wielerwereld.

Nee, dan gaat er toch maar niets boven het gezonde en pure jeugdfanatisme uit Oostzaan. Nienke Veenhoven liet er geen gras over groeien en ook geen twijfel over bestaan, ze nam haar vierde nationale rood, wit, blauwe kampioenstricot mee naar Oostzaan. Niks geen twijfel of onrust zoals bij haar zwaar onder vuur liggende professionele grootheid. Over een paar jaar dan zal ze als BO’er (Bekende Oostzaner) in haar eigen plaatselijke koers aan het vertrek staan en daar nog eens duidelijk onderstrepen dat de wielersport op normale wijze bedreven kan worden. Gewoon met inzet, veel karakter en nuchtere kijk op de sport. Oostzaan kan wat dat betreft een zonnige wielertoekomst tegemoet zien, heerlijk vooruitzicht. Wij als trouwe fanaten genieten nu al van de Ronde van Frankrijk en als die gedaan is, rollebollen we zo de Ronde van Oostzaan in. Of we dat doen met een Froome als eindwinnaar weten we nog niet. Net zo min als we nog niet weten wie de Ronde van Oostzaan gaat winnen. Wat wel een feit is, is dat we van de ene naar de andere ronde gaan, van Frankrijk naar Oostzaan. Afstanden bestaan niet meer, niet voor Nienke, niet voor Froome en niet voor ons… Ik zie u allen wel weer in augustus, de Ronde van Oostzaan.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing