Wielercafé 39

Ook kleine kampioenen worden groot!

Het is al weer een tijdje geleden dat ik ‘in de pen klom’ om een bijdrage te leveren aan het wielercafé op deze website, maar soms lopen dingen anders dan gepland. Velen weten dat ik druk ben met de totstandkoming van het Nationaal Wielersport Museum, waarvoor de pijlen nog steeds gericht staan op Oostzaan. Een breed plan, waar de sporthal en Het Twiske centraal in staan, moet er voor zorgen dat de sporthal een multifunctioneel karakter krijgt. Dáár gaan we voor.

Maar genoeg daarover nu en op naar het actuele in wielrennend Oostzaan, want de beste wielrenner die het dorp ooit heeft gehad is tevens de jongste en een meisje. Nienke Veenhoven, terecht aan te duiden als een BO’er, een Bekende Oostzaanse. Nienke zet grote stappen in haar nog jonge carriere, dit jaar sluit ze de gelederen van de Jeugd-categorieën om volgend seizoen de rangen van de Nieuwelingen-meisjes te versterken. Of aan te voeren… want met zo’n klepper als zij is weet je het maar nooit. Haar palmares zal menig volwassen renner/ster jaloers doen zijn. Vier Nationale kampioenstruien sieren de wanden van haar slaapkamer, alleen daarom al zou je jaloers worden én gelijk respectvol naar haar opkijken. Meer dan honderd keer stond ze op het hoogste treetje van diverse erepodiums in ons land. Maar ook in het buitenland, in het Oostenrijkse St. Johan won ze een keer en werd ze een keer derde, terwijl ze in Berlijn ook nog een keer als derde wist te eindigen. In totaal schreef ze achttien tweede en negen derde plaatsen op haar palmares. De Koningineklassieker Parijs-Roubaix, Niki Terpstra wint hem een keer, werd ook een prooi voor de kleine Oostzaanse renster, en tweede zou ze er ook nog eens eindigen!

Vanaf seizoen 2019 gaat ze haar krachten meten met de wat ‘grotere’ meisjes in binnen- en buitenland en mijn voorgevoel zegt me dat haar dat gaat lukken. Ze is een toonbeeld van doorzetten en vooral willen winnen. Ik zie het nog wel een keer gebeuren hoor, een huldiging als wereldkampioene gelijk haar dorpsgenoot Jan de Nijs in zijn gloriedagen. Ik sluit me aan bij allen die haar succes toewensen in haar ‘nieuwe’ carrière, en hoop dat het ook een stap zal zijn richting een ‘nieuwe’ Marianne Vos of Chantal Blaak.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing