Wielercafé 5

De rondemiss die Nederlands kampioen werd

Oostzaan heeft lang moeten wachten op een Nederlands kampioen, die dan automatisch de opvolger moest gaan worden van Jan de Nijs. Jan wist tot zes keer toe een nationale titel te veroveren achter de grote motoren, een discipline waar hij in 1984 trouwens nog een wereldtitel in behaalde ook. De laatste keer dan Jan de Nijs op de hoogste trede van het nationale erepodium mocht plaatsnemen was in 1990. Oostzaan heeft dus zo’n jaar of vijfentwintig moeten wachten tot er zich een opvolger zou aandienen. Maar dat feit is nu beslecht. Oostzaan heeft weer een nationaal kampioen in de gelederen. Eentje waar ze normaliter nog heel wat van mogen verwachten ook, gezien de nog jeugdige leeftijd van NIENKE VEENHOVEN. Dat is de nieuwe Nederlandse kampioen, 10 jaar jong en een talent in de notendop!

Ze was al op bijzonder jonge leeftijd betrokken bij het wielrennen. Haar oudere broers, Martijn en Rick, waren ook al jong aan de sport begonnen. Dat leidde er ook toe dat tijdens een jeugdtoernooi de toen nog amper zes-jarige Nienke als rondemiss fungeerde. Dus ook al heel jong bij het wielrennen betrokken raakte. Het is überhaupt en sportief ingesteld dametje, want naast het fietsen doet ze ook aan turnen en schaatsen. En ja… als je gaat wielrennen en je ziet als jong talent in een Jip van den Bos en Marianne Vos je voorbeeld en idool, en je ziet ook in Niki Terpstra je grote wielerheld, dan verplicht je jezelf tot grote prestaties. Maar daar schijnt Nienke geen problemen mee te hebben. Alleen al in 2014 wist ze, voor het behalen van haar landelijke titel, ook de winst te pakken in het kampioenschap van Hoorn, het jeugdtoernooi in Den Helder, de jeugdronde van Gelderland, de selectiewedstrijd van Wheelerplanet, de Hel van Netersel, de jeugdronde van Bussum, Lisse en Volendam, een landelijk jeugdtoernooi en het kampioenschap van Noord-Holland! Toen de leerlinge van de Noorderschool op acht juni naar Philippine ging voor het nationale kampioenschap, was ze dan ook de torenhoge favoriet bij de 10-jarigen. Toen ze haar rugnummer ophaalde (nummer 3) en de mevrouw achter de tafel nog op komische wijze tegen haar zei dat ze met dezelfde klassering (derde plaats dus) best thuis kon komen, diende de jonge Oostzaanse haar keurig van repliek met het antwoord:”Nee, ik kom om te winnen!” En aldus geschiedde. Nienke troefde de overige zeven en dertig rivalen, die ook een gooi hoopten te doen naar de winst, volledig af en pakte heel zelfverzekerd de titel. Om kwart over zes die avond was de koers over elf rondes begonnen en Nienke liet duidelijk merken dat ze haar zinnen op de titel had gezet.

Nienke liet ook zien dat materiaal alléén niet voldoende is. Ze rijdt op een mooie Ridley (framemaat 48 cm) maar dat maakt je nog geen kampioene. Zo jong als ze is liet ze in het ‘Zeeuwse land’ ook op overtuigende wijze zien dat ze ook hard kan fietsen, goed kan sprinten en ook al over de zo broodnodige koersinzicht beschikt. De veel gebezigde term in het wielrennen ‘een geboren talent’ schijnt op Nienke volledig van toepassing te zijn, en als ze doorgaat met de wielersport dan kon het zó maar eens zijn dat er ook met een aantal jaren weer eens een wereldkampioen in Oostzaan gehuldigd kan worden. Ik hoop het nog mee te maken en hier in het Wielercafé aan u allen te mogen meedelen.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing