Wielercafé 10

Overpeinzing

In het laatste deel van 2014 zou ik de aandacht eens willen vestigen op het Nationaal Wielersport Museum. Een initiatief van dezelfde persoon die deze rubriek ‘Het Wielercafé’ verwoord, Gerrie Hulsing. In het eerste deel, waar ik mezelf voorstel, blijkt dat ik nogal een beetje ‘wielergek’ ben, een vrij ernstige ziekte! Maar toch kan ik u zeggen dat ik er nimmer van zal willen genezen. De ‘ziekte’ bevalt me uitstekend kan ik u zeggen. Ik schrijf er over, ik archiveer de Zaanse wielersport, werk al jaren aan de kroniek over de Zaanse wielerclub DTS, waarvan onlangs het vierde deel het licht heeft mogen aanschouwen. Diezélfde kroniek was de aanleiding om een concept uit te gaan werken om te komen tot de realisatie van een wielersport museum. Aanvankelijk was mijn opzet een Zaans museum, maar omdat ik al vrij snel materialen kreeg ‘uit den lande’ heb ik het concept daar volledig op aangepast. En dat het leeft blijkt wel uit de gestage groei van de collectie, die u op de website kunt aanschouwen.

Om en dergelijk plan te laten slagen, dient men er volledig in te vertrouwen. Dat is dan ook precies hetgeen ik doe! Mijn vertrouwen is zelfs rotsvast! Mijn motto “In het Nationaal Wielersport Museum krijgt het verleden weer toekomst” onderstreept mijn gedachtegang. Het concept beoogt ook een 100 % museale functie! Dus niet ‘zomaar’ ergens een schuur o.i.d. waar wat wielermaterialen staan, nee dat juist niet. In mijn concept is het uitgangspunt dat de bezoeker daar een aantal uren kan vertoeven, teneinde zich te vermaken en te vergapen aan alles wat maar relevant was (en nog steeds is!) aan de wielersport. Een uitdaging moet het worden… Men moet kunnen genieten van b.v. de regenboogtruien van wereldkampioenen als Jan de Nijs!

Omdat doel te bereiken is veel nodig. Belangrijk is inzet, waar het mij gelukkig (tot op heden) niet aan ontbreekt. Schenkingen, ook belangrijk. Die zorgen ervoor dat de collectie blijft doorgroeien. Gaat ook naar tevredenheid. Budget, onwijs belangrijk. Kosten zijn er al, en betaal ik uit eigen zak. Helaas ontbreekt er enige vorm van budget. Zo’n budget is ook belangrijk om (net als grote musea) aankopen van buiten te kunnen doen. Vandaar dat de actie gestart is DONEREN=REALISEREN Daar doen we een beroep op elke wielersport/fiets liefhebber om een bijdrage te willen doen van minimaal 10 Euro. Op de website kunt u er alles over lezen. www.stichtingnwm.nl. Tot slot natuurlijk de locatie! Wáár zal (kan) zo’n uniek museum gevestigd worden. Onze eigen (directe) regio zou natuurlijk het mooiste zijn. Een dergelijk UNIEK concept hier een plek weten te geven zou geweldig zijn. Nérgens in ons land is iets van deze strekking te vinden, dat maakt het plan nog meer UNIEK!! Het concept biedt voor zowel gemeentes, of (een groep) ondernemers meerdere mogelijkheden. Inmiddels zijn er wat gesprekken gaande over een mogelijke locatie, maar die zijn nog heel prematuur, en (helaas?) niet regio gebonden. Uiteraard ben ik als initiatiefnemer razend enthousiast over dit plan, da’s logisch. Mijn kerstwens is een hele simpele. Ik hoop dat ‘een’ gemeente in onze eigen regio, of ondernemers, zoveel koersinzicht aan de dag willen en durven te leggen om eens met mij in gesprek te gaan over dit project. Natuurlijk meen ik te weten dat het een verrijking zal zijn voor de regio. Er zal iets geboden worden wat nergens in den lande te vinden is. Hoe simpel een kerstwens eigenlijk zijn?? Ik wens u en de uwen in ieder geval hele fijne feestdagen en een bijzonder gezond en gelukkig 2015. En persoonlijk zien we elkaar vast en zeker bij de Ronde van Oostzaan in 2015.

Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl

Gerrie Hulsing